Välkommen till
Den riktiga Isabellasidan. 
            9.2.2024 issegling på Hjälmare

    Nyheter

      Läs detta innan du går ut på isen. 

bygga  dig en bra ,enkel och framför allt billig isjakt för vindsurfsegel, 
      se bilder

  Var finns isseglingen

Isabellalänkar

MailaMaila Bernd Stymer

Segla säkert, aldrig ensam. Sök seglarkompisar där du bor,  anteckna  dig här 

  Här är Trimsidan med en mängd varianter av skrov och rigg. 

    Här kan du läsa om isjaktssegling i Sverige 

 You can get it in English,oder auf Deutsch.


 

                             För din egen säkerhet, klicka på länkarna i rosa rutan nedan och antecknadig så seglarkompisarna kan nå dig.
 
Du som vill segla tillsammans med andra, som vill få trevligt sällskap och som vill segla säkert, anteckna din adress här så att du kan nås av dina seglarkompisar som bor i närheten  Sail safe           Sail together 

      contact sailing pals.

Det spelar ingen roll var du bor och vilken sorts issegling du bedriver. Anteckna  dig här så att dina seglarvänner i närheten kan kontakta dig och ni kan segla säkert tillsammans.

Underliga äro sannerligen Herrens Vägar.Här har en av världens främsta illustratörer, Poul Buckhöj, ritat Isabellajakterna.Jag har dom på disk i 14 meg giff-bilder. Varenda skruvskalle syns. Men detta är de gamla modellerna med onödigt många ståldelar.
      . 
 

                                 Här är de nya modellerna
 
 

             Isabella Classic                                                                                                          Här är Isabellakiss "The final solution"
  -------------------------- 
 
 
 


 


 

Var finns isseglingen?
Nu när Isabellan är den vanligaste isjakten seglas det på nästan alla större sjöars is  i Sverige.

Mälaren
  Gjörveln
  Underåsen/Enhörna
  Sörfjärden/Strängnäs   Bernd Stymer   070 2484231
 Blacken/Eskilstuna
 Sundbyholm/Eskilstuna

mälaren-ekolsundsviken.     leif karlsson bålsta.   0171-55331. 070-2075919.

St. Värtan/Ullnaren   Stockholm  Thomas Lindhe  08-655 06 70  070-656 08 18"

Runn/Falun   http://www.runn-is.net/default.asp?action=4  webbkamera som visar isen i Falun/Runn
                      och karta  http://www.runn-is.net/images/Karta_Runn_060207_big.gif
                      Pär Olsson    Runn med telefon 070/5533505
           Bo i Falun

Borås och sjöarna runt om  Thomas Filipsson 0708361331   033-261331

Piteåområder   Ove Lundmark  070-28 27 015

Luleå

Glafsfjorden/Värmland

Kalmar - Öland    Claes Nordenmarker  Borgholm   Tel. 0485 120 72   Mobil. 0737 40 80 57
 
 

            "Den slutliga lösningen"?
Har du en gammal windsurfingrigg tillkommer bara medar och medhållare och något virke.
Det blir en riktig billig jakt. Och i detta fall är billigt lika med bra.
Här är byggbeskrivning på Isabellakiss 2018  och  Isabella Classic 2018

Lägg märke till att vår gamla organisation eller rättare sagt brist på organisation i IS, Isabella Seglare verkar precis som vanligt även i framtiden oberoende av klassregler, Riksidrottsförbund och dylikt. Vi seglar med varandra när och var vi vill och alla och envar är välkomna att segla med. Precis som vi alltid gjort.
 
 
 
 
 
 


                                                               Torsten Andersson med sin Isabella utanför Mariefred 24.2.2019

Den här fantastiska bilden med Torsten Andersson tagen av Lasse Ödling utanför Mariefred blir kvar.
 
 
 

Nyheter
9.2.2024
SVT har nu flera gånger visat hur DN-jakterna är uppställda för start på Hjälmarens glansis.
Själv har jag inte kollat isen här på Sörfjärden när den nu efter all snö och smältning blivit glansis.
Förra veckan berättade Isabellaseglare att tre hade seglar ut på Södra Björkfjäden från Underås väster om Södertälje.
Isen som hade blåst upp i vinden tidigare hade då frusit ihop till blankis. Nyisen var 15 cm tjock och 30 cm i den äldre isen.
Idag har det kommit lite ny snö och kommande dagar väntas mera. Det landsläpp från förra veckan  har troligen nu frusit ihop.
Var försiktiga, ni som seglar på isen.
Bernd
 
 
 
 
 
 

22.12.2023

God Jul och Gott Nytt År
önskar
Bernd
 

3.12.2023
Det är kallt.
I strandvikarna här i södra Märlarens Granfjärd och i Sörfjärden finns lite is men den täcks av 10cm snö. Kylan fortsätter till onsdag . Sen blir det tö.
Nu har Skatteverket registrerat en Ideell förening ”Isabella Issegling” med organisationsnummer 802545-1594.
Sverige är ju bidragens förlovade land så Riksidrottsförbundet och Svenska Isseglarförbundet lämnar efter ansökan ekonomiskt bidrag till alla föreningar som har 8 medlemmar.
Föreningen Isabella Issegling kan ha många underavdelningar som har rätt att söka bidragen. Lämna namn och adress för dessa underavdelningar till mig så ansöker jag om bidragen åt er.
Om hälsan tillåter det ses vi på isen.
Bernd Stymer
 
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3.9.2023
Så blir det

Hej
Mitt försök att överlåta hela vår isjaktsverksamhet till Svenska Isseglarförbundet har misslyckats.
Jag erbjöd dem att ta hand om allt; världens första webb för issegling, alla källkoder med mailadresser från hela världen på de som anmält sig, webb på engelska och tyska, trimsida och sevicesida som inte är uppdaterade.
över tusen mailadresser till isabella seglare sedan 30 år.
4 st varumärkesregistrering  Isabella isjakt, Isabella Iceboat,tecknet A med I, Isabella Isbox  till 2027
Bygganvisning till Classic  och Isabellakiss enligt Webben.Copyright
Bild och film från verksamheten.
De två enklaste programmen att uppdatera webben med.
Allt förgäves.

Jag försökte förklara att issegling för oss inte gick ut på att komma först i mål utan att det gällde trevligt umgänge och ordnade säkra turer.
Svenska Isseglarförbundet svarade att en isabellaförening redan fanns hos dem och att vår sida kunde få bli en undersida med information som inte kunde uppdateras under denna södertäljeförening som har stulit varumärket isabellaisjakt. Naturligtvis är Isseglarförbundet inte intresserad av annat än att segla för att komma först i mål. Eftersom det är omöjligt för olikabyggda jakter att tävla rättvist, nöjer sig täljefolket att segla några meter på lilla sjön Måsnaren och sedan jämföra sina gps-telefoner. Efter det bjuds det på varm korv för bidrag från Riksidrottsförbundet.

Isseglarförbundet besvarar mitt erbjudande med att endast lägga ut en bild på vår hemsida som inte går att redigera under adressen till södertäljesidan vilket jag naturligtvis inte godtar.

När nu fortsättning inom Isseglarförbundet inte är möjlig får det väl vara som det är.
Jag håller sidan uppdaterad med nyheter om Isabella som jag får och den dagen då jag inte längre kan göra det så fortsätter min släkt det. De har visserligen alla seglat isjakt men de lever ett modernt stadsliv där det inte finns tid för sånt.
Undrens tid är kanske inte förbi så kanske kommer jag ut på isen med min Isabella igen.
Fan trot.

Lite isabellahistoria med bilder.
1980 frågade bekanta om jag inte kunde göra dem en isjakt till deras surfsegel. Jag kunde ju men hade aldrig sett en i verkligheten så den första var livsfarlig att segla.

Den välte blixtsnabbt och bets som en kobra.
Så småningom blev det ett par tusen riktigt trevliga jakter. Först seglade alla grannar och sedan alla andra som på isen såg hur roligt vi hade. 1980 fanns inget Internet för vanligt folk och jag satte in annonser i Gula Tidningar. Alla isabellaseglare fick en handskriven ”Tidningen för Isabellaseglare”. Det blev 14 årgångar till 2003.
I samma ögonblick jag läste om den nya Webben på Internet förstod jag att här var framtiden för att sälja något. KTH hade något som kallades sunet och där såg jag den första hemsidan. Efter mycket knåpande, då ingen hjälp fanns att få, skrev jag koden till min första hemsida 1995. Det fanns inget .se så jag fick använda .com. Vilken höjdare när jag lyckades få upp en bild i min nya webb! Se den än idag på http://www.isabella-iceboat.com/iseng.html den första om isjakter i historien. Eftersom det inte fanns många sidor fick min t.o.m. utmärkelse att hamna i Hall of faime, Cool Award. Det var också orsaken till att flera utländska filmbolag kom och filmade oss Isabellaseglare. Svenska Isseglarförbundet fanns inte och jag var med i SIK, Stockholms Isjaktsklubb med sina stora jakter. Någon enstaka gammal DN-jakt fanns också.
Israpporter fick vi genom telefonen. Såhär gick det till.
Vid Saltsjöbaden

Eler såhär

Eller såhär rast vid Kläpp Sörfjärden

Eller såhär på Mälaren halvvägs till Västerås

Sen kom sjukdom som gjorde att jag inte kunde värjde mig och min verksamhet och ha roligt. De fina isar som vi hade hela 1990-talet tog slut på 2000-talet.
 
 
 
 

Tankar vid vägs ände.
Ni ser att det nu är fråga om vägs ände. En väg där idén om segling på is med en enkel och billig apparat förverkligades i slutet av 1980-talet med KISS-regeln, Keep It Simple Stupide. Det var tiden efter den med alla vindsurfare på vatten som inte utnyttjade sina segel på vintern och tiden när jag hade blivit vän med Åke Jönsson som ägde en verkstad med alla maskiner. Där tillverkade jag ståldelarna till KISS-isjakten som heter Isabella isjakt. Under hela 1990-talet ordnade vädrets makt glansisar hela vintrarna på sjöarna runt Stockholm i otroliga tio år. Tusentals Isabellor såg dagens ljus. De seglade snart överallt runt Sverige från Luleå till Ystad.
Isabellan föddes tillsammans med Internet och nådde då omedelbart hela världen.  Webbsidan Isabella iceboat är världshistoriens första för issegling. Den finns på Hall of Fame. Den ändrade jag mycket litet http://www.isabella-iceboat.com/iseng.html
Den nyheten drunknade då ännu inte i Nätets miljardflöde så intresserade kom från när och fjärran för att se nyheten; från amerikanska sportsidor, reklammakare för vinterkläder med Isabella i bakgrunden på Grönland m.fl. Bill kom ända från Australien från sin farm, – något större än Belgien – som han sa, för att segla Isabella.
Jag har funderat på varför alla, gammal som ung, man som kvinna, utan undantag var så oroligt förtjusta i vår Isabellasegling. Jag är övertygad om att det till största delen berodde på att vi inte ordnade kappseglande utan hissnande upplevelse trivsamt tillsammans. Så som issegling på plogade vägar över havsis i Luleå i full storm och 20 minus. Så som på Runn i falun, på Öljaren vid Julita, på Mälaren vid Mariefred där en Isabella kastade av sin seglare i storm och fortsatte kilometer ut rakt ned i en vak, på Värtan Stockholm, ja överallt var det lika roligt. Det var fantastiskt att det fanns så många trevliga människor överallt, från Borås, Öland, Luleå, m.fl. Vi hade turen att inte uppleva en enda allvarlig olycka när vi befann oss på den alltid farliga isen. Kanske bidrog våra säkerhetsregler, aldrig ensam, aldrig utan utrustning o.s.v. regler som jag ser att alla som numera sportar på isen anammar.
Men när cancern i olika varianter hittade mig påverkade det mig så att jag hade svårare att tänka rätt och lät mig påverkas av ett gäng isabellaseglare som bara var ute efter att segla fort och förstod inte alls att det för en isabellaseglare gällde att segla väl och ha nöje av det tillsammans med andra. Jag tänkte så fel att jag överlät hela idén till en av snabbseglarna för fortsatt verksamhet på uttalat villkor att KISS-principen gällde även i framtiden. Men snabbseglarna förstod aldrig tanken med KISS-principen och byggde hiskeliga dyra plastskal som skrov för isjakten. Då blev jag förbannad och tog tillbaka Isabellaverksamheten. Några skrivna avtal fanns inte. Sedan konstruerade jag om ståldelarna så att det numera behövs bara tre medhållare med två delar var och tre medar så som byggbeskrivningen på Nätet
http://isabella-iceboat.com/isabella.html  visar. Ståldelarna kan vilken plåtverkstad som helst tillverka. Vädrets makter med dåliga isar har också hjälpt till att minska intresset för issegling sedan 2000-talet. Men KISS- idén lever naturligtvis kvar och skänker oanad spänning och glädje för alla som törs pröva den med en isjakt.
Själv minns jag det alltid roliga att segla tillsammans med andra, fika tillsammans, skratta tillsammans och uppleva den hisnande känslan i magen när det bar iväg över isen.
Visst saknar jag orken för isseglingen men mest ändå alla de älskvärda människor som Isabella lät mig träffa. Nu minns jag min  grannfru, en parant Isabelladam när hon på äldre dar glädjestrålande sa – det var det roligaste jag varit med om och sedan det mail från en Isabellaseglare från Köping som nu i vinter tackade mig av hela sitt hjärta för att jag ordnat så att han kunde uppleva den lyckan att segla isjakten Isabella.
Det kommer att lysa min väg till slutet.
Tillåt mig att här travestera slutet av alla amerikanska hjältefilmer – det har varit en ära att ha fått träffa er Isabellaseglare.
Stort tack alla.
Bernd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

6.1.2018
Mätbrädan kollar paralelliteten
 

Märke på tape på märbädan för att markera exakt var eggen går i medens nos.
 


 
  
 
 

Här är bild på den fantastiska isen och Lasse Ödlings fantastiska jakt av den slutliga modellen. Jakten går som en oljad blixt även med små segel.
                                                                      Spegelblankt
 
 

      Lasses underverk
 

5
21.11.2012
Här kommer bilder på Isabellakiss
Bättre än såhär behöver det inte vara. Hedinregeln/plankan kostade denna gång 49kr. Men plywooden 600 och svensk plywood fanns inte.
 


 

Jakten blev för tung, tycker jag. Sidorna 12x95 istället för 23x95. Nosens mittbräda bör vara 23 då M8-hålen skall borras genom det. Tvär nos som stöder nosbrädan bättre.
Blocken som håller ned styrlinorna i svikten syns väl om bilden förstoras. Plastboxen i aktern är för hög. 20-40 cm räcker.
Byggtiden var kanske 4 timmar men torktiden i november 3 veckor.
Lätt som en plätt!
Jag sålde Isabellakiss till Lasse Ö som hade kört sönder förra säsong. Jag seglar min gamla lätta Classic.
Vi ses på isen
Bernd
 
 

1

 
 


Om säkerhet

            Att vistas på is är farligt. Alltid farligt!
           Visst kan isjaktssegling vara farlig precis som det mesta kan vara farligt för den som är okunnig om faran eller nonchalant. Om du förbereder dig så att du, du känner faran, är uppmärksam och vidtar nödvändiga skyddsåtgärder kan du undvika faran.
* Segla aldrig på okända isar. Undersök isen. Fråga! Ring!
* Segla aldrig ensam. Om du inte seglar med andra Isabellaseglare så räcker det med att någon ser på.
* Skaffa isdubbar, livlina och ta på dig flytvästen under toverallen, eller ännu bättre - skaffa flytoverall.
           Det går att hantera faran med att vistas på isen.
Vi Isabellaseglare vill undvika olyckor till varje pris. Och vi som är lite äldre i gamet tjatar på nykomlingarna om säkerhet. Alltid! Men nu är det så att det finns och byggs Isabellor utan att vi vet om det. Massor. Dessa Byggare har inte kommit i kontakt med vårt tjat om säkerhet och då har det hänt otäcka drunkningstillbud. Det finns numera också en marknad för begangnade isjakter. Dessa nya isseglare har inte fått den information om säkerhet som vi alltid lämnar med. Naturligtvis skall utrustningen användas och inte ligga på land. På senare tid har många av oss skaffat flytoveraller. De har blivit billigare och med en sån på går det inte att dränka sig. Jag vet. Jag har varit i ett par gånger.
Läs denna seglingsrapport noga!
Hej Bernt.
Nu kör vi så det ryker på Piteås inre fjärdar. Avslutade tyvärr dagen på ett riktig obehagligt sätt. Mörker frisk vind och stigande vatten i kombination med viss ouppmärksamhet (seglade på isar jag vuxit upp med sedan barnsben...) gjorde att jag hamnade riktigt riktigt dåligt till. Smack över kanten! Där låg jag ensam och pinsamt medveten om att isdubbarna låg kvar i stugvärmen. Tanken flög genom huvdet att nu är det faktiskt färdigt!  Tack Gud eller vem det nu är som nu kommit på iden med frigolitfyllda Isabellor. Lyckades ta mig upp på ett flak som sakta drev ut på öppet vatten. Tvekade men insåg att jag var tvungen att simma några meter till nästa flak som fortfarande låg vid själva iskanten. Lyckade ta mig upp även där och
masade mig sedan mot land. Slutet gott, men min knallröda Isabella driver i skrivande stund mot okänt mål i Piteå skärgård. Skall ordna en båt imorgon och försöka hitta igen henne. Om inte får jag väl spika ihop en ny!
                 Använd rätt utrustning!
                Segla aldrig ensam!
Segla tillsammans med kompisar. Det gör seglingen roligare och definitivt säkrare.
Anmäl dig på  http://www.isabella-iceboat.com/services.html sidan så Isabellakompisarna hittar dig. Inget nöje är värt en olycka. Har du inte tillgång till Internet så kontakta mig på annat sätt.
   Varje bad eller varje plurr är en olycka. Inget annat. Definitivt inget roligt.
    Om du ändå plurrar:
Under förutsättning att overallen är stängd är inte själva plurrningen någon större sensation, förutom att det sprutar en massa vatten (vilket faktiskt är lite häftigt). Det finns ingen anledning till panik utan ta det lugnt. Allt blir dyblött direkt och overallen fylls med vatten. Vattnet kan kännas kallt i det första, men overallen skyddar snabbt otrolig bra mot vattnets kyla. Drabbas inte av panik. Om du har en rymlig overall som är anpassad till din vikt flyter du bra och overallen håller värmen. Andas lugnt! Se till att stänga overallen vid ärmar och hals. Lämna däremot öppet kring fötterna för att vattnet ska kunna rinna ur när du tar dig upp ur vaken.
 Behåll hjälm och handskar på.
Det är faktiskt varmare i vattnet än uppe på land om du är blöt.
 Om det är en Isabellakiss med frigolit, så flyter den.
Eftersom du flyter högt i din flytoverall så går det lätt att ta sig upp på isen igen. I regel på den sidan där du kom ifrån. När du kommit upp skall du i första hand lämna jakten och ta dig i land för att byta till torra kläder så fort som möjligt. Är andra isseglare i närheten hjälper de dig att få upp jakten fort, helst så fort så att du kan hjälpa till att lyfta medarna över iskanten när du fortfarande ligger i vattnet. Oftast pressar vinden ned seglet i vattnet och därför är det bra om riggen lätt kan lossas. Har du en skothake där du lätt kan dra ut en sprint i vilken du satt en ögla på staget eller nåt vant, så lossar du riggen snabbt genom att bara dra i öglan. Håll dig i rörelse för att jobba upp värme. Ju kallare det är och ju mer det blåser ju snabbare måste du få på dig torra kläder. Det gäller att komma iland så fort som möjligt för att byta till torra kläder. Om andra jaktåkare har kommit till din undsättning och du fryser mycket, låna en av deras jakter att segla hem med, eller åk hem med någon. Dom som inte fryser är mer lämpade att segla hem din djupfrysta klenod. Se till att ha sällskap hem.
Byt om så fort du kan när du kommit i land. Jakten får vänta.
Än en gång!
              Att gå genom isen är en olycka som måste undvikas. Badet är aldrig kul. Det är falltid farligt. Men issegling är så pass rolig så vi isseglare är beredda att utsätta oss för farligheten, men vi är kloka nog att förbereda oss väl för att kunna handskas med den.
Därför:
Vi ses på isen!
Bernd
 
  
 

     Mailen
       För att undvike att få så mycket spam kan ni inte bara klicka på adresserna utan ni måste skriva dem.
     Bernd Stymer   Väla Gård, Helgarö, 64592 Strängnäs, isabernd@isabella-iceboat.com
          Telefon             0152  80107
          Mobil                 070 2484231
 
 

Videoklipp:
Isabellasidan var inte bara den första sidan för issegling i historien utan även bland de allra första som hade rörliga bilder, videoklipp 1997-98.
Nuförtiden är det onödigt att ha klippen på sidan. Allt finns ju på You Tube.
http://www.youtube.com/results?search_query=isjakt&search_type=
 
 

Bygga.

Isabella bygger vi efter KISS-regeln, Keep It Simple Stupid. Bygganvisningarna är bara rekommendationer; alla mått är således ungefärliga och jakten kan anpassas efter egna önskemål. Eftersom Du bygger isjakten precis så som Du vill ha den, så har Du chansen att verkligen skapa något som ingen annan har gjort. Med fantasin och skaparkraften bygger Du en jakt som kommer att slå alla med hänförd beundran.

Det finns två grundutföranden; Isabella Classic och Isabellakiss Se bilderna ovan

Vad är skillnaden mellan modellerna?
Vill du inte bygga ett skrov. - Beställ  Isabella Classic.
Vill du bygga ca. 9 timmmar; skrov som flyter,som är stadigare, seglar bättre, du sitter mera skyddad? - Bygg Isabellakiss.
Priset på segelfärdig jakt blir ungefär detsamma oavsett modell.
Isabellakiss är mera styv och stadig och seglar därför  bättre. Dessutom flyter den.
Fördelen med Classicen är att den är så lätt att bygga och kan fällas ihop och tar då mindre plats.

     Som stålbeslag behövs numera bara medar och medhållare för Isabella Isjakter. Här är byggbeskrivning påIsabellakiss 2018  och Isabella Classic 2018


 

Bilder:

 1995-96

Här seglar Lennart Strömberg på sin Isjakt på säsongens bästa långseglats;25km i ett slag på Mälaren.
Titta på en bild(186K) där isjaktens rigg används på en liten jolle . Det funkar fint.

1996-97
Stilstudie av Isabella(122k) med stol och i vind.
Hela gänget (118k) som seglade 25 km i ett slag på Mälaren, Björkfjärden - Prästfjärden.
Vindstilla var det för det mesta, men då åkte Isabelladamerna (95k) skridsko.
Här sitter Stymers (124k) och roar sig i väntan på vinden.
 Två Isabella isjakter och en Isabella i bakgrunden.Vilken is!
Vi beslutar vart vi skall segla.
Det är öppet borta till vänster och vi varnar de andra.
Varje gång vi rastar samlas nyfikna långfärdsåkare runt oss.
Här syns Isabella Isjakten skotbåge för lång bom.

1997-98
Två nya isseglare gör i ordning sina jakter för premiärturen.
Rast på blankis.
Isjakter på en spegel.

1998-99
Håkan Wohlgasts dubbelsitsiga Isjakt Sitsarna efter varandra.
Närbild av Håkans Isjakt med en riktigt storväxt seglare.Lägg märke till passargerarsitsen akteröver.
Här syns en vanlig Isabella och i bakgrunden Torbjörn Schulz´s läckra Isjakt med överdel av smärtingduk på ram.
Här är en riktigt gammal Isabella "still going strong".
Två Isabella Isjakter på isen i Stockholm/Bromma.
Ett gäng isseglare uppställda inför långsegling.Blankis,sol och hård vind. Kan det bli bättre?
Närbild av två Isabella Isjakter med huvar.

Bilder 1999-2000
Vad är detta? är det verkligen en Isabella?  Ja,- en Isabella av plast och absolut inte byggd efter KISS-principen.
Lägg märke till stagningen a` la Torsten Andersson som sitter i plast-Isabellan.
Isabellor kan verkligen vara hur vackra som helst.
Detta är verklig Isabellalycka på ST. Värtan i Stockholm.
Här är en Isabella med ett lasersegel.
PG Andermo hinner inte ens vänta på vind med sin nya Isabella.
Isabella är så lättseglad så de små barnen Andermo klarar det.
"I love my Isabella" - mailade Michel Prenovost från USA.
Och här en riktig yankee-tvåsitsare som bl.a. seglas av Fred Shappert bl. a. mot Debutante på lake Winnibago
 Här har Hans Överby m.fl. i Luleå ställt Isabella Isjakt på skidor.
 Närbild av skidorna
 

     Bilder 2000-2001
 Upplyftande isabellasegling på Prästfjärden/Mälaren
 Solen lyser på Isabellor på Bråviken
 

     Nya bilder   2002-2003
     Från
           Södra
           Björkfjärden
           jan.
           2003
     Här är ettlyft vid Stallarholmen.
     Och här är det fråga om bad.


 Nya bilder   2006-2007

 Kan detta verkligen vara en Isabella? Med propeller?
 
 

Historiska bilder.

 Det här är "Debutante"som har det officiella världsrekordet enl. Guinness Book of Records. Rekordet sattes 1938 av en "A"-klass stern-steerer på sjön Winnebago i Oshkosh, Wisconsin, USA med 229km/t i 115 km/t vind. Det sattes av en man som hette John D. Buckstaff som levde i Oshkosh på den tiden.
Närbild av "Debutante".
The "Deuce" tar 4 personer. 3 går åt att segla den; en för förseglet, en för storseglet och en för rodret.
Närbild av the "Deuce".
Denna jakt byggdes på 1930-talet av Don Ward, grundaren av South Side Ice Yacht Club ,Oshkosh Wis.
Är detta en DN?
 
 

 Kom ihåg att vi seglar enligt KISS-regeln (Keep It Simple Stupid).

Vill du kontakta mig så är min E-mailadress:

                                                                                                                         isabernd@isabella-iceboat.com
 Bernd Stymer
Ring  0152-80107.
eller    070-2484231

Räknaren startar om ibland, men 100 000-tals har tidigare besökt sidan sedan okt. 1995.
28401