Välkommen till
Den riktiga Isabellasidan. 

 
 

            3.5.2023  Tankar vid vägs ände.

Om säkerhet      Läs detta innan du går ut på isen. 

bygga  dig en bra ,enkel och framför allt billig isjakt för vindsurfsegel, 
      se bilder

  Var finns isseglingen

Isabellalänkar

MailaMaila Bernd Stymer

Segla säkert, aldrig ensam. Sök seglarkompisar där du bor,  anteckna  dig här 

  Här är Trimsidan med en mängd varianter av skrov och rigg. 

    Här kan du läsa om isjaktssegling i Sverige 

 You can get it in English,oder auf Deutsch.


 

                             För din egen säkerhet, klicka på länkarna i rosa rutan nedan och antecknadig så seglarkompisarna kan nå dig.
 
Du som vill segla tillsammans med andra, som vill få trevligt sällskap och som vill segla säkert, anteckna din adress här så att du kan nås av dina seglarkompisar som bor i närheten  Sail safe           Sail together 

      contact sailing pals.

Det spelar ingen roll var du bor och vilken sorts issegling du bedriver. Anteckna  dig här så att dina seglarvänner i närheten kan kontakta dig och ni kan segla säkert tillsammans.

Underliga äro sannerligen Herrens Vägar.Här har en av världens främsta illustratörer, Poul Buckhöj, ritat Isabellajakterna.Jag har dom på disk i 14 meg giff-bilder. Varenda skruvskalle syns. Men detta är de gamla modellerna med onödigt många ståldelar.
      . 
 

                                 Här är de nya modellerna
 
 

             Isabella Classic                                                                                                          Här är Isabellakiss "The final solution"
  -------------------------- 
 
 
 


 


 

Var finns isseglingen?
Nu när Isabellan är den vanligaste isjakten seglas det på nästan alla större sjöars is  i Sverige.

Mälaren
  Gjörveln
  Underåsen/Enhörna
  Sörfjärden/Strängnäs   Bernd Stymer   070 2484231
 Blacken/Eskilstuna
 Sundbyholm/Eskilstuna

mälaren-ekolsundsviken.     leif karlsson bålsta.   0171-55331. 070-2075919.

St. Värtan/Ullnaren   Stockholm  Thomas Lindhe  08-655 06 70  070-656 08 18"

Runn/Falun   http://www.runn-is.net/default.asp?action=4  webbkamera som visar isen i Falun/Runn
                      och karta  http://www.runn-is.net/images/Karta_Runn_060207_big.gif
                      Pär Olsson    Runn med telefon 070/5533505
           Bo i Falun

Borås och sjöarna runt om  Thomas Filipsson 0708361331   033-261331

Piteåområder   Ove Lundmark  070-28 27 015

Luleå

Glafsfjorden/Värmland

Kalmar - Öland    Claes Nordenmarker  Borgholm   Tel. 0485 120 72   Mobil. 0737 40 80 57
 
 

            "Den slutliga lösningen"?
Har du en gammal windsurfingrigg tillkommer bara medar och medhållare och något virke.
Det blir en riktig billig jakt. Och i detta fall är billigt lika med bra.
Här är byggbeskrivning på Isabellakiss 2018  och  Isabella Classic 2018

Lägg märke till att vår gamla organisation eller rättare sagt brist på organisation i IS, Isabella Seglare verkar precis som vanligt även i framtiden oberoende av klassregler, Riksidrottsförbund och dylikt. Vi seglar med varandra när och var vi vill och alla och envar är välkomna att segla med. Precis som vi alltid gjort.
 
 
 
 
 
 


                                                               Torsten Andersson med sin Isabella utanför Mariefred 24.2.2019

Den här fantastiska bilden med Torsten Andersson tagen av Lasse Ödling utanför Mariefred blir kvar.
 
 
 

Nyheter
Säsong 2022-2023
Det blev ingen issegling. Jag orkar inte lyfta ned jakten på isen.

Tankar vid vägs ände.
Ni ser att det nu är fråga om vägs ände. En väg där idén om segling på is med en enkel och billig apparat förverkligades i slutet av 1980-talet med KISS-regeln, Keep It Simple Stupide. Det var tiden efter den med alla vindsurfare på vatten som inte utnyttjade sina segel på vintern och tiden när jag hade blivit vän med Åke Jönsson som ägde en verkstad med alla maskiner. Där tillverkade jag ståldelarna till KISS-isjakten som heter Isabella isjakt. Under hela 1990-talet ordnade vädrets makt glansisar hela vintrarna på sjöarna runt Stockholm i otroliga tio år. Tusentals Isabellor såg dagens ljus. De seglade snart överallt runt Sverige från Luleå till Ystad.
Isabellan föddes tillsammans med Internet och nådde då omedelbart hela världen.  Webbsidan Isabella iceboat är världshistoriens första för issegling. Den finns på Hall of Fame. Den ändrade jag mycket litet http://www.isabella-iceboat.com/iseng.html
Den nyheten drunknade då ännu inte i Nätets miljardflöde så intresserade kom från när och fjärran för att se nyheten; från amerikanska sportsidor, reklammakare för vinterkläder med Isabella i bakgrunden på Grönland m.fl. Bill kom ända från Australien från sin farm, – något större än Belgien – som han sa, för att segla Isabella.
Jag har funderat på varför alla, gammal som ung, man som kvinna, utan undantag var så oroligt förtjusta i vår Isabellasegling. Jag är övertygad om att det till största delen berodde på att vi inte ordnade kappseglande utan hissnande upplevelse trivsamt tillsammans. Så som issegling på plogade vägar över havsis i Luleå i full storm och 20 minus. Så som på Runn i falun, på Öljaren vid Julita, på Mälaren vid Mariefred där en Isabella kastade av sin seglare i storm och fortsatte kilometer ut rakt ned i en vak, på Värtan Stockholm, ja överallt var det lika roligt. Det var fantastiskt att det fanns så många trevliga människor överallt, från Borås, Öland, Luleå, m.fl. Vi hade turen att inte uppleva en enda allvarlig olycka när vi befann oss på den alltid farliga isen. Kanske bidrog våra säkerhetsregler, aldrig ensam, aldrig utan utrustning o.s.v. regler som jag ser att alla som numera sportar på isen anammar.
Men när cancern i olika varianter hittade mig påverkade det mig så att jag hade svårare att tänka rätt och lät mig påverkas av ett gäng isabellaseglare som bara var ute efter att segla fort och förstod inte alls att det för en isabellaseglare gällde att segla väl och ha nöje av det tillsammans med andra. Jag tänkte så fel att jag överlät hela idén till en av snabbseglarna för fortsatt verksamhet på uttalat villkor att KISS-principen gällde även i framtiden. Men snabbseglarna förstod aldrig tanken med KISS-principen och byggde hiskeliga dyra plastskal som skrov för isjakten. Då blev jag förbannad och tog tillbaka Isabellaverksamheten. Några skrivna avtal fanns inte. Sedan konstruerade jag om ståldelarna så att det numera behövs bara tre medhållare med två delar var och tre medar så som byggbeskrivningen på Nätet
http://isabella-iceboat.com/isabella.html  visar. Ståldelarna kan vilken plåtverkstad som helst tillverka. Vädrets makter med dåliga isar har också hjälpt till att minska intresset för issegling sedan 2000-talet. Men KISS- idén lever naturligtvis kvar och skänker oanad spänning och glädje för alla som törs pröva den med en isjakt.
Själv minns jag det alltid roliga att segla tillsammans med andra, fika tillsammans, skratta tillsammans och uppleva den hisnande känslan i magen när det bar iväg över isen.
Visst saknar jag orken för isseglingen men mest ändå alla de älskvärda människor som Isabella lät mig träffa. Nu minns jag min  grannfru, en parant Isabelladam när hon på äldre dar glädjestrålande sa – det var det roligaste jag varit med om och sedan det mail från en Isabellaseglare från Köping som nu i vinter tackade mig av hela sitt hjärta för att jag ordnat så att han kunde uppleva den lyckan att segla isjakten Isabella.
Det kommer att lysa min väg till slutet.
Tillåt mig att här travestera slutet av alla amerikanska hjältefilmer – det har varit en ära att ha fått träffa er Isabellaseglare.
Stort tack alla.
Bernd.
 
 

12.2.2023
Nu har folk gått genom isen vid Sundbyholm i Mälaren itanför Eskilstuna.
Helekoptrar och svävare hade fått upp dom men om de levde meddelades inte.
Javisst årets isar inklusive Mälarisar som finns trots att de stora fjärdarna har varit öppna är farliga. När temperaturen hela tiden pendlar några grader runt plus och minus och när det bara har varit 20 grader kallt två dygn tidigt i höstas blir isen som alltid är farlig livsfarlig.
Jag är för gammal för isbad och har därför inte ens tagit fram jakten i år.
Nu ser jag att jag gjorde rätt. Denna isseglingssäsong är slut om den överhuvudtaget nånsin hade börjat.
Nästa säsong blir bättre.
Håll ut.
Vi ses på isen.
Mvh
Bernd
 
 
 
 

4.2.2023
Hej
Se hur det har blivit!
Ingen issegling.
Det känns faktiskt också konstigt att kroppen inte hänger med längre. När jag sist satt på motionscykeln för att följa allas goda råd om motion så knäppte det till i baken när jag rest mig och jag kunde inte gå. Nåt muskelfäste därbak hade gett upp.
Elände.
Men vi har haft dåliga och farliga isarberoende på växling mellan kyla och värme. De stora fjärdarna var öppna. Hur det är just nu vet jag inte. Jag kollar isen när jag kan gå ordentligt igen.
Jag funderar mycket på hur det skall bli i framtiden med mina isjaktssidor. Den på engelsk är faktiskt nåt så märkligt som den första hemsidan om isjakter i hela Internet. Den är i stort sett likadan sedan 1995. Den var då så märkvärdig så den sattes upp i Hall of Fame.
Vi får se hur det blir.
Ni som isseglar kom ihåg att det också är farligt att vara på isen.
Mvh
Bernd
 
 

7.1.2023
Nu ligger 10 cm blötsnö i drivor på isen här på Sörfjärden.
Isen blir inte bättre av det och heller inte av avv ni skall bli pkusgrader i 10 dygn.
Som vanligt får vi väta på bättre väder-
Bernd
 

31.12.2022
Mina 83 levnadsår och tre olika genomvärkta cancer hindrade mig från att få segla med mitt lilla segel i den hårda vinden i morse.
Så synd!
Men jag är inte säker på att det hade gått att segla här på Sörfjärden därför att isen är osäker rent av farlig på hela Mälaren.
På små insjöar finns säkrare is efter köldknäppen för en vecka sedan.
Vi är bara i början av en issäsong så det kommer säkert fler tillfällen.
Tills dess Gott Nytt År
önskar
Bernd

25.12.2022
Nu har jag kollat isen vid Kläpp/Mälaren.
Hela fjärden ligger men den lilla snön som kom i fredags väll efter regnet på dagen har fusit fast . Det är inte glansis men skulle gå att segla om det blåser 5 m/s.
Vid stranden låg ett sjok äldre is med 10cm men utanför ligger nyare is med bara 5 cm.
Vi behöver 10 cm för säker segling, så här får vi lugna oss ett tag tilll.
Mvh
Bernd.
 
 

24,12,2022

God Jul och Gott Nytt År
Nu är det kallt igen och isen växer.
Jag har ännu inte kollat isen här på Sörfjärden, Vår fiskare här varnar för dålig is på Mälaren. Så var försiktiga.
Återkommer med israpport.
Bernd

17.12.2022
Nu ligger 10 cm lös snö på is här på Sörfjärden.
De senaste två dyngnen hade vi 20 gr kallt så nu finns is.
Den som var tidigare blåste bort i förra helgens Nordan.
Kylan mildras nu till Jul. Jag kollar isen.
Bernd
 
 

10.12.2022
Nu ligger snön bara 2 cm men det skall komma mer nu till helgen.
Under snön växer isen saktare, tyvärr
Bernd.

7.12.2022
Nu i soluppgången är det 8.7 gra kallt och vindstilla så det ser bra ut för seglingsis.
Men SMHI skriver att det blir snö på lördag. Det vore illa för då ligger säkert isen här på Sörfjärden.
Bernd

26.11.2022
Bara slasksnö. Ingen is på Sörfjärden.
Bernd
 

17.11.2022
Kylan kommer sent
men bättre än aldrig.
Vi ses på isen
Bernd
 
 

6.10.2022
Hej.
Nu har jag lagt segelbåten Vala i vinterförvar och märkt att Gammeln har tagit mig efter 83 år så att det nog var den sista gången jag orkade det. Men shit den som ger sig! Min hopfällbara Isabella Isjakt orkar jag nog transportera ned till isen vid Sörfjärdens Kläpp i närheten. Ordnar någon blankis och vind så skall jag nog segla isjakt även denna säsong. Den förra kunde jag segla 4 gånger efter en paus på nästan 10 år när hälsan och vädrets makter hade hindrade det. Så kom igen alla Isabellavänner och se till era jakter. Segla ska vi.
Då slipper jag det självpåtagna eländet att i skrift på Internet förtala alla de idioter som hittat på den ena tokigheten före den andra och skyller det på en klimatkatastrof som bevisligen inte kan inträffa och heller inte har inträffat fast tokarna ständigt tjatar om den. I över 14 år har jag nästan dagligen försökt att informera om tokigheten, men förgäves då stollarna och skurkarna har makten i alla medier att hindra det. Men före årets val, som jag bedömde vara så viktig för framtiden därför att det var den sista chansen för att rädda mitt gamla fina Sverige, bestämde jag mig för att nedlåta mig till att gå med i äckliga Facebook för att kunna publicera mina texter. Före valet skrev jag varje dag illa om Sosseriet, Centern och otäcka sekten MP trots att Facebook med alla möjliga trix försökte hindra mig. Vi vet hur det gick i valet. Nu finns chans till ändring. Nu skriver jag om energibedrägeriet och den förolämpning av människans interlekt som är ett faktum av att så många valde sosseriet trots att alla borde kunna inse att de bär hela skulden till dagens energikatastrof.
Nåväl.
Strunt i det när vi seglar isjakt.
 
 
 
 
 
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.3.2022
Det blev ingen segling mera i mars.
Men i vinter har jag seglat 4 ggr och det är mer än på nästan 15 år.
Blötsnön som kom i fegruari frös fast till sandpappersis och låg kvar in imars då den delvis smälte bort men då bildades överis.
I går låg is fvar över hela granfjärden utan råkar.
Vid Kläpp och Sörfjärden var det landsläpp och en bred råk från ön i väster rakt över österut.
Såhär bra seglingsvinter har vi saknat länge.
Isvännerna Torsten och Lasse seglade fantastiska 23 gånger på lilla sjön Måsnaren utanför Södertälje.
Ett fantastiskt rekord.
En trvlig händelse var att en Isabella seglare ringde och tackade för sin Isabella med vilken han kunde uppleva fantastiska seglingar på Mälaren vid Köping.
Håll igång hälsan till nästa säsong då
vi ses på isen.
Mvh
Bernd
 
 
 

10.3.2022
isen ligger kvar.
Men det har inte blivit segling på den därför att den snö som kom för 14 dagar sedan frös fast och blev sandpappersis som bitvis ligger kvar än i dag därför att de kalla nätterna hittills har gjort att den inte har smält ned helt.
Sen fanns det också stora sjok av överis.
Nu har jag inte varit på isen sedan ett par dagar, men nu blåser det inget. Och SMHI varslar heller inte om vind på en vecka.
Sen kanske det är för sent för segling.
Vi får se.
Bernd
 
 

22.2.2022
Se på datumet.
Så många lika siffror i datumet blir det bara en gång till 22.2.2222 och sedan aldrig mer.
snön som kom i natt har frusit fast på isen. Det är sandpappersis.
Vi får vänta med segling tills dess att allt smält ner.
Det är inte mycket snö men det brhövs nog ett par plusgrader för att få seglingsbar is igen.
Den fina kärnisen är kvar.
Bernd

11.2.2022
Överisen har frusit ihop så långt jag gick över isen nu kl 15.
I morgon blir det segling 5-7 m är utlovad. Jag kommer att segla med dubbelsitsen så att jag kan ta med passagerare.
Vi ses på isen.
Bernd
 
 
 

6.2.2022
Det såg så fint ut i morse och när Jörgen ringde var det bara att åka fort ner på isen. Fort gick det inte att åka därför att det här var glansis bitvis på vägen.
Det blåste så ordentligt så jag tog mitt stormsegel. Det finns inget roligare än att segla med stormseglet under full kontroll.
Men när jag kom ut med god fart så blev det tvärstopp i överisen. Jag fick kliva av och försöka längre fram. Där blev det tvärstopp igen. Det gick inte att dra jakten till bättre is utan jag fick lyfta jakten och hasa till hel is, sen upp och iväg. Men stopp igen. Jörgen hade sitt vanliga segel och de vanligt slipade medarna så han seglade en bana på skaplig is. Med nöd och näppe kunde jag segla hem.
Så var den seglingen förstörd.
Det är såpass mycket överis så vi får vänta på en natt med -10.
Sen så blir det mera segling.
Bernd
 
 
 

2.2.2022
Jag avr nere på isen imors i strålande sol på kanonis men det fattades vind.
Även överisen som fanns för ett par dagar hade frusit ihop. Vi hade 8 - inatt.
Ikväll har det varslats om snö och även imorgon. Vi får se om det går att segla då.
Sen kommer värme igen och snön kommer att smälta ner.
I sen är stabil över 20 cm kärnis och den blir säkert kvar länge.
Vi ses på isen.
Bernd
 
 
 

20.1.2022
Det här var inte bra.
1 dm blötsnö kom här på våta isar. I den hårda blåsten drev snön ihop.Och hade jag bara varit 20 år yngre så hade jag försökt segla med mitt stormsegel i dag.
Förmodligen hade det inte gått för att den fina isen har blivit sandpappersis med fastfrusen snö.
Nu får vi vänta på att snön smälter ner och det blir glansis igen. Det blir det säkert därför att isen är hård kärnis som kommer att ligga kvar till april.
Vi ses på isen
Bernd
 
 

16.1.2022
Idag blåste det så hårt att jag inte kunde slå genom vind med mitt olattade 5 qm segel. Jag fick gippa varje gång och gippa i så hård vind kan man bara klara om man är tillräcklig van isseglare och håller tungan rätt i mun. Blir du stående blåser du ikull.
Vi var två idag, Sören och jag, och vi seglade inte långt bort. När den hårda vinden sopade ihop sjöar av smältvatten på isen och när Sörens stagspännare brast, den vanliga man använder för att säkra laster, var det slutseglat.
I morgon skall det blåsa än hårdare men senare i veckan minskar vinden men värmen gör att vattnet på isen ökar. Vi får vänta på kyla så vattnet på isen fryser ihop.
Vi ses på isen.
Bernd
 
 
 
 

15.1.2022
Kanonis över hela fjärden.
Tyvärr tog vinden slut kl 13, men i morgon skall det blåsa bra.
Vi ses på isen.
Bernd
 

10-1-2022
Nu har vi dryga dm snö, tung snö. Den måste nog töa bort om det skall gå att segla. Värme är ju på gång men det behövs vind också.
Det här kom nyss.
Hej !
För snart 20 år sedan var jag och min son hos dig och köpte delar till en Isabella-jakt. Vi byggde den och hade några trevliga utflykter. Sedan ändrades förhållandena och den hamnade i ett förråd där den legat fram till nyligen då vi flyttade. Jag har monterat bort alla metalldelar och undrar nu om det kan finnas intresse från någon att köpa dessa för en billig penning. Vet du hur detta kan göras på ett smidigt sätt.
Vänliga hälsningar
Per Olof Nilsson
Tel 070 5396613
 
 

6.1.2022
Det är fin blankis under 4 cm lössnö som det går bra att segla på.
Nu skall det komma mera snö och sedan värme.
Sen är det bara vind som behövs för segling.
Bernd
 

29.12.2021

Först blötsnö 5 cm sedan kyla då blir det skare och sandpapprsis.
Då går det inte att segla med våra vanliga medar.
Snön måste töa ned helt och sedan kommer kylan att se till att det blir blankis.
GOTT NYTT
Bernd

28.1.2021
Snön på isen hade ännu inte frusit fast i dag  i 12 tiden. Men dra på trissorna så kallt det var vid kläpp.
Den ganska hårde vinden , 7-10 m/s. kom söderifrån längs hela fjärden rakt på badet där vi brukar rigga på. Fastän det bara var 4 -  så kändes det alldeles för kallt för att segla.
Varmare skall det bli men det behövs då att snön smälter ner helt. Annars blir det sandpappersis när det fryser på.
Nyss kom också ett tjockt snömoln.
Men kärnisen är tjock och hommer tt ligga till april. Så fler tillfällen till segling kommer.
Bernd
 

19.12.2021
Det var solen som strålade.
Isen är hel men det fanns överis som man kunde köra igenom-
Isen är klar kärnis men där isen har spruckitmen,men inte gått sönder, ser det ut att den inte är mycket tjockare än 10 cm fastän det varit rejält kallt.Vi var 4 jakter men en hade problem med seglet som tycktes vara felsydd, fel
åtminstone för issegling eftersom inte hela seglet gick att spänna utan stor buk på övre delen.
Nu i veckan avtar vinden och det blir ingan segling för min del.
Det blir kanske till helgen så barnbarnen får prova på.
Bernd
 

16.12.2021
All snö har smäl och isen är bitvis blank men längre ut finns vita sträk. Jag var inte så nära så jag säg vad de var.
Isen är fortfarande över 1 dm tjock så det kan inte ha gått upp på de vita ställen.
Det blåste bra kl 12 men kommande dagar skall vinden mojna.
Is finns och blåser det 5 m/s eller mer så kan vi segla i helgen.
Vi ses på isen
Bernd
 

11.12.2021
Än är det bara någon cm, men fryser det på så är det kört för segling.
Bernd
 
 

8.12.2021
Bara -5 men för lite vind för sglats.
I morgon kommer snön så vi får se om den hindrar i fortsättningen.
Bernd
 

7.12.2021
Inte tillstymmelse till vind men strålande väder om man tål kylan - 17,4
I morgon skall det bli väderomslag om man nu tror SMHI som på Nätet säger att vi har 0 gr kallt när min termometer visar 17,4.
Men strunt samma vad SMHI påstår, de ljuger ju om klimatkatastrofen värre än en häst travar. De tjatar fortfarande om att jorden värms till katastrof. Är det ingen där som orkar se hur det verkligen är ute?
Vi fortsätter.
Bernd
 
 

5.12.2021
Äntligen.
Det var länge sedan vi kunde segla såhär på Sörfjärden .
När man kom ut från lälandet österut så gick det riktigt bra att segla.
Visserligen hade isen spruckit på några ställen men annars var den hel och fin.
Jag tyckte att det var märkligt att dt lilla skicktet snö eller frost kunde kännas som om det hindrade glidet. Det var kanske bara inbillning men den gjorde att det inte var hal glansis.
Vi var 5 jakter som kunde segla över hela fjärden även mellan öarna där det vanligtvis är råkar.
I morgon blåser det mindre och då går det inte att segla, åtminstone inte min Isabella Classic med stämjärnsslipade medar som är dåligt paralella.
Sen varslas det om snö.
Så det här var kanske vinterna tillfälle. Vi får se.
Bernd
 
 
 

4.12.2021
I strålande sol satte jag upp jakten vid Kläpp.Det fattades bara vind.
Men det skall komma lite mera i morgon3-5 m/s.
Hela fjärden ligger med is över 10cm. Inga sprickor och inga hål.
Folk har åkt skridskor över hela fjärden.
Det blir 3 jakter som kommer att segla i morgon.
Vi ses på isen.
Bernd
 

3.12.2021
fin is under ett tunnt frosttäcke. helafjärdenfrös till vid samma tillfälle så det är inga vallar.
jag behövde slå 3 hårda slag med min tunga isbill för att komma igenom. Isen är strx under 10 cm. Det går att segla.
Både YR och SMHI har 3 m/s i morgon och 3-5 på söndag.
3 är nog för lite för de flesta men 5 går bra.
Jag äker ner till Kläpp i morgon och lägger jakten där. Jag rigar nog på för att se om allt är med.
Vi ses på isen.
Bernd
 

30.11.2021
I dag stod jag på nyis vid Rällingeviken , södra granfjärden.
Där var det tallriksis på några cm. Jag slog igenom isbillen med ett slag. Jag blev förvånad att isen inte var tjockare. Nu har vi fortfarande kyla, 8 gr så isen tjocknar nog. Men i söder hotar snön att förstöra seglingsbar is.
Vi får se nu till helgen.
Bernd
 

27.11.2021
Om kylan håller i sig så har vi seglingsbar is nästa helg.
Jag kollar isen i vecka.
Bernd
 

22.11.2021
Hej
alla isjaktsseglare.
Än är det liv i gubben.
Nu den 22.11.2021  har vi äntligen haft en kall natt med 5-.
Det är vindstilla så isen har skinnat strandkanterna.
Vi hoppas att kylan fortsätter utan snö och tar nu tillfället i akt för att se över prylarna.
Mina är OK och förhoppningsvis är även jag OK när det finns seglingsbar is.
Vi ses på isen.
Bernd
 
 
 
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.2.2021
Tidningar skriver om folk som gått genom isen. Fyra döa i Småland.
I år fanns det inga säkra isar från Gävle i norr söderut.
Snö kom tidigt och då blir isar inte starka och kylan i södra landet varade för kort tid.
Vana isseglare har bra utryustning och klarar ett bad, särskilt om de inte är ensamma på isen, men andra som går igenom klarar sig inte.
Nu är förmodligen årets korta säsong slut
Här kommer en bild från den första isseglingen med Isabella 1990.
Den gick knappt att styra och den välte hur lätt som helst.
Sen blev det bättre.

 
 
 

24.2.2021
Trots värmen och snösmältning har vi stöp på isen.
All snö har ännu inte blivit vatten.
Fryser det nu så blir det stöpis, skitis.
Tack vare att snön kom direkt när kylan kom hann isen aldrig växa sig stark under den.
Det blev bara runt 10cm. Och hur det är ute oå stora isen vet jag inte.
Där brukar det bli en råk tvärs över fjärden.
Vi väntar på att kylan återkommer.
Bernd
 
 

5.2.2021
Nu har vi åtminstone 20cm ganska lös snö.
Det skall inte komma mera på en vecka och så länge högtrycket ligger kvar blir det inga vindar.
Vi avvaktar.
 

29.1.2021
Det var synd att vi fick snö även igår. Nu har vi nästan 2 dm.
Det är klart att skulle det blåsa över 10 m/s så kanskee det gick att segla om man inte är så tung så plankan går nere i snön.
Men det är man ju.
Nu som det inte skall komma mera snö på ett tag och kylan skall hålla i sig.
Vi avvaktar.
Bernd
 
 
 

27.1.2021
10 cm snö ligger på isen men fastän det är fin lössnö så isolerar den så att isen växer till svagt fastän vi hade - 14 inatt och att det fortfarande kl 12 är -7.
Jag slog igenom med tre slag av min isbill. Isen är knappa 10 cm utanför Kläpp. Den borde vara detsamma över hela fjärden då den lade sig samtidigt överallt.
Vi har ingen vind så jag avvaktar till helgen med att köra ner jakten.
Bernd
 
 

26.1.2021
Vi fick 1 dm snö igår.
Isen ligger  men det blåser för lite för att kunna segla.
Nu har vi -4  och isen växer trots snön.
Jag kollar i morgon.
Bernd
 
 
 
 
 
 

17.1.2021
Nu ligger hela fjärden.
Lite lös snö över hela isen som är 7cm. Jag kunde slå igenom med ett slag av min isbill.
Det är för lite. Jag brukar rekommendera att isen måste vara minst 10 cm.
Vindstilla.
Jag avvaktar regnet som skall komma nästa vecka.
Även 2 cm snö på isen gör att isen inte växer till ordentligt. Nu är den farlig.
Det framgår av alla drunkningar och tillbud som nu sker på de svaga isarna. Gå inte ut på isen nu ensam, utan säkerhetsutrustning. Lura inte ut andra som ser att du är på isen.
Bernd
 
 
 

16.1.2021
Det där med väder och klimat är stolligt.
På min termometer har jag 7-  men SMH anger att det här är 17- och ingen vind medan yr.no  anger 6- och 3 m/s.
Snön som ligger här sedan helgen har stöpt fast.
Nyisen skall jag kolla.
Senare i veckan från onsdag blir det mera snö.
Det vill sig inte riktigt för issegling.
Bernd
 
 
 
 

14.1.2021
Nu fryser även de öppna delar av Sörfjärden igen i 8 raders kyla.
Det har snöat så smått i flera dagar så det ligger 1 dm snö på delar av isen.
Det skall inte bli så mycket mera snö så de delar som fryser nu kanske kommer att vra seglingsbara.
Jag kollar.
Vi ses på isen.
Bernd
 

8.1.2021
https://www.alucon.se/

under referenser

Email: info@alucon.se

 

I vinter håller jag på att bygga om min stora segelbåt Vala. Jag svetsar igen två centerbordslådor och sätter holländska läbord istället därför att hon var för svårseglad då centerborden låg fel i förhållandet till segelcentrum efter första ombyggnaden 1980. De som kommer efter mig, bl.a. mina barn, har inte lärt sig segla Vala trots att de seglar genom hela Stockholms skärgård från Arholma i norr till Öland i söder. Grannflickan som var med i över 20 år konstaterade nyss, -  fast jag var med så länge har jag inte ens lärt mig styrbord och babord. Seglandet var så svårt så det kunde jag inte överlåta även av den anledningen att det inte fanns andra navigationshjälpmedel ombord än sjökort. Inte ens kompass fanns. Vi upplevde inte en enda olycka. Ingenting gick sönder.
Nu när jag letar efter aluminiumprofiler på Nätet för läborden ser jag på hemsidan alucon.se denna bild, en Isabella förmodligen gjord av aluprofiler. Jag kommer att kontakta företaget och fråga i väntan på att isen lägger sig.
Vi ses på isen
Bernd
 
 
 
 

6.1.2021
Trots att vi haft 3- i två dagar har vattnet på Sörfjärden inte ens skinnat sig.
Det blåste lte när jag var nere där nu och det bidrog väl till det.
Det kanske är på gång iallafall.
Jag kollar.
Bernd

15.12.2020

24.12.2020
God Jul
Och
Gott Nytt År
önskas i väntan på is.
Bernd

Till salu.
Jag har en Isabella isjakt som jag byggt någon gång på 1990-talet. Det är en basmodell som har en oskyddad sittplats. Den har förvarats i ett varmgarage och är i gott skick. Segel ingår.
Nu är jag 78 år gammal och nöjer mig med att segla i båt på sommaren och vill därför sälja isjakten. Den finns i mitt garage i Nykvarn, Rågvägen 14. Ge mig ett bud !
Kontaktinfo
Ingemar Nyberg
Mobil tel 073 70 70 084
ing.nyberg@gmail.com
 
 
 
 

25.10.2020
Jag har beslag, medhållare, från skrotade Isabellor
Bernd
 

20,10,2020
I natt hade vi första nattfrosten för denna höst. Då blev det dags för att starta nästa isseglingssäsong.
Även om kroppen säger ifrån att det nog inte blir så mycket med den säsongen, så är det inte likt sig att därför ge upp issegling. Seglingen med Vala gav jag upp i våras. Jag hissade inga segel och sov inte en enda gång en natt på båten.

Det tog slut så att säga efter 42 år med segling från Arholma i norr till Öland i söder. Ofta var vi två familjer ombord. Jag minns det med glädje. Vi upplevde riktiga äventyr till sjöss och Vala, den märkliga, skötte sig alltid utmärkt. Aldrig någonsin gick det sönder något på båten trots allt slitage. En enda gång fick vi motorhaveri i hamnen i Södertälje. Det var mitt fel. Jag klantade mig när jag skulle starta motorn genom att trycka på starten åter och åter när motorn inte startade omedelbart. Solonoiden gick sönder. En reparatör kom och bytte den. Då läste jag på instruktionsboken att men skulle starta genom att trycka in startknappen och hålla den intryckt till dess motorn startade. Det gjorde den därefter varje gång utan mankemang även när båten hade legat infrusen i isen över hela vintern.

Nu på lördag tas båten upp ur vattnet och läggs här hos mig på gården. Då skall jag svetsa igen centerbordshålen och göra Vala till motorbåt. De som kommer efter mig har inte lärt sig att segla båten. Den är svårseglad då den driver lätt med så lite vikt under vattnet och därför att ombyggnaden från Vala1, 8 m Löa en mast och en häftig bom för ljungströmsseglet, till Vala 2 1982 12 m Löa två master där den främre lutade akteröver, hade resulterat i att segelcentrum låg fel i förhållande till lateralplanets centrum.

Att segla båten kors och tvärs genom skärgården krävde så mycket koncentration så att jag inte kunde lära andra det.  Nyss träffade jag en av de numera vuxna barn som seglade med oss, - Bernd, det är märkligt att jag seglade med dig varje sommar i över 20 år men aldrig lärde mig skillnaden mellan styrbord och babord.
Med båtens ringa djupgående, 0,5 m i aktern, kunde vi segla i grunda skärgårdens alla gömda vikar. När det blev för grund åkte centerborden upp. Vi låg sällan i hamn.

Nu är det slut, men jag tror att det inte är slutseglat på is. Jag vill försöka igen trots att kroppen säger ifrån. Bara det blir bra is här på Sörfjärden.
Så därför, mina vänner,

låt oss ses på blankis en solig dag med 7-meters vind.
Bernd
 
 
 
 
 


 

6.1.2018
Mätbrädan
 

Märke på tape på märbädan för att markera exakt var eggen går i medens nos.
 

Kylan är här, i natt 6 gr nu 3.
Jag kollar isen i morgon.
Bernd
 

4.1.2018
I brist på segling justerar jag byggbeskrivningarna för Isabella Classic och Isabella Kiss.
När jag justerade paralelliteten på medarna i de nya beslagen kom jag på en enkel metod att göra det.
Om delarna tillverkas noga med alla vinklar och hål korrekt och plankan är rät så blir medarna paralella.
Men mina handgjorda beslag behövde justeras.
Jag borrade upp ett av aktre hålen i beslaget som är bultat till meden till 8,5mm.
Sen satte jag ihop delarna igen men drog bulten i större hålet inte hårt.
Sen kunde jag knacka på meden så den blev absolut paralell med den somjag inte rört.
Lätt som en plätt.
Paralelliteten mäter jag med en bräda tvärs över.
 
 
 
 
 
  
 
 

Här är bild på den fantastiska isen och Lasse Ödlings fantastiska jakt av den slutliga modellen. Jakten går som en oljad blixt även med små segel.
                                                                      Spegelblankt
 
 

      Lasses underverk
 

5
21.11.2012
Här kommer bilder på Isabellakiss
Bättre än såhär behöver det inte vara. Hedinregeln/plankan kostade denna gång 49kr. Men plywooden 600 och svensk plywood fanns inte.
 


 

Jakten blev för tung, tycker jag. Sidorna 12x95 istället för 23x95. Nosens mittbräda bör vara 23 då M8-hålen skall borras genom det. Tvär nos som stöder nosbrädan bättre.
Blocken som håller ned styrlinorna i svikten syns väl om bilden förstoras. Plastboxen i aktern är för hög. 20-40 cm räcker.
Byggtiden var kanske 4 timmar men torktiden i november 3 veckor.
Lätt som en plätt!
Jag sålde Isabellakiss till Lasse Ö som hade kört sönder förra säsong. Jag seglar min gamla lätta Classic.
Vi ses på isen
Bernd
 
 

1

 
 


Om säkerhet

            Att vistas på is är farligt. Alltid farligt!
           Visst kan isjaktssegling vara farlig precis som det mesta kan vara farligt för den som är okunnig om faran eller nonchalant. Om du förbereder dig så att du, du känner faran, är uppmärksam och vidtar nödvändiga skyddsåtgärder kan du undvika faran.
* Segla aldrig på okända isar. Undersök isen. Fråga! Ring!
* Segla aldrig ensam. Om du inte seglar med andra Isabellaseglare så räcker det med att någon ser på.
* Skaffa isdubbar, livlina och ta på dig flytvästen under toverallen, eller ännu bättre - skaffa flytoverall.
           Det går att hantera faran med att vistas på isen.
Vi Isabellaseglare vill undvika olyckor till varje pris. Och vi som är lite äldre i gamet tjatar på nykomlingarna om säkerhet. Alltid! Men nu är det så att det finns och byggs Isabellor utan att vi vet om det. Massor. Dessa Byggare har inte kommit i kontakt med vårt tjat om säkerhet och då har det hänt otäcka drunkningstillbud. Det finns numera också en marknad för begangnade isjakter. Dessa nya isseglare har inte fått den information om säkerhet som vi alltid lämnar med. Naturligtvis skall utrustningen användas och inte ligga på land. På senare tid har många av oss skaffat flytoveraller. De har blivit billigare och med en sån på går det inte att dränka sig. Jag vet. Jag har varit i ett par gånger.
Läs denna seglingsrapport noga!
Hej Bernt.
Nu kör vi så det ryker på Piteås inre fjärdar. Avslutade tyvärr dagen på ett riktig obehagligt sätt. Mörker frisk vind och stigande vatten i kombination med viss ouppmärksamhet (seglade på isar jag vuxit upp med sedan barnsben...) gjorde att jag hamnade riktigt riktigt dåligt till. Smack över kanten! Där låg jag ensam och pinsamt medveten om att isdubbarna låg kvar i stugvärmen. Tanken flög genom huvdet att nu är det faktiskt färdigt!  Tack Gud eller vem det nu är som nu kommit på iden med frigolitfyllda Isabellor. Lyckades ta mig upp på ett flak som sakta drev ut på öppet vatten. Tvekade men insåg att jag var tvungen att simma några meter till nästa flak som fortfarande låg vid själva iskanten. Lyckade ta mig upp även där och
masade mig sedan mot land. Slutet gott, men min knallröda Isabella driver i skrivande stund mot okänt mål i Piteå skärgård. Skall ordna en båt imorgon och försöka hitta igen henne. Om inte får jag väl spika ihop en ny!
                 Använd rätt utrustning!
                Segla aldrig ensam!
Segla tillsammans med kompisar. Det gör seglingen roligare och definitivt säkrare.
Anmäl dig på  http://www.isabella-iceboat.com/services.html sidan så Isabellakompisarna hittar dig. Inget nöje är värt en olycka. Har du inte tillgång till Internet så kontakta mig på annat sätt.
   Varje bad eller varje plurr är en olycka. Inget annat. Definitivt inget roligt.
    Om du ändå plurrar:
Under förutsättning att overallen är stängd är inte själva plurrningen någon större sensation, förutom att det sprutar en massa vatten (vilket faktiskt är lite häftigt). Det finns ingen anledning till panik utan ta det lugnt. Allt blir dyblött direkt och overallen fylls med vatten. Vattnet kan kännas kallt i det första, men overallen skyddar snabbt otrolig bra mot vattnets kyla. Drabbas inte av panik. Om du har en rymlig overall som är anpassad till din vikt flyter du bra och overallen håller värmen. Andas lugnt! Se till att stänga overallen vid ärmar och hals. Lämna däremot öppet kring fötterna för att vattnet ska kunna rinna ur när du tar dig upp ur vaken.
 Behåll hjälm och handskar på.
Det är faktiskt varmare i vattnet än uppe på land om du är blöt.
 Om det är en Isabellakiss med frigolit, så flyter den.
Eftersom du flyter högt i din flytoverall så går det lätt att ta sig upp på isen igen. I regel på den sidan där du kom ifrån. När du kommit upp skall du i första hand lämna jakten och ta dig i land för att byta till torra kläder så fort som möjligt. Är andra isseglare i närheten hjälper de dig att få upp jakten fort, helst så fort så att du kan hjälpa till att lyfta medarna över iskanten när du fortfarande ligger i vattnet. Oftast pressar vinden ned seglet i vattnet och därför är det bra om riggen lätt kan lossas. Har du en skothake där du lätt kan dra ut en sprint i vilken du satt en ögla på staget eller nåt vant, så lossar du riggen snabbt genom att bara dra i öglan. Håll dig i rörelse för att jobba upp värme. Ju kallare det är och ju mer det blåser ju snabbare måste du få på dig torra kläder. Det gäller att komma iland så fort som möjligt för att byta till torra kläder. Om andra jaktåkare har kommit till din undsättning och du fryser mycket, låna en av deras jakter att segla hem med, eller åk hem med någon. Dom som inte fryser är mer lämpade att segla hem din djupfrysta klenod. Se till att ha sällskap hem.
Byt om så fort du kan när du kommit i land. Jakten får vänta.
Än en gång!
              Att gå genom isen är en olycka som måste undvikas. Badet är aldrig kul. Det är falltid farligt. Men issegling är så pass rolig så vi isseglare är beredda att utsätta oss för farligheten, men vi är kloka nog att förbereda oss väl för att kunna handskas med den.
Därför:
Vi ses på isen!
Bernd
 
  
 

     Mailen
       För att undvike att få så mycket spam kan ni inte bara klicka på adresserna utan ni måste skriva dem.
     Bernd Stymer   Väla Gård, Helgarö, 64592 Strängnäs, isabernd@isabella-iceboat.com
          Telefon             0152  80107
          Mobil                 070 2484231
 
 

Videoklipp:
Isabellasidan var inte bara den första sidan för issegling i historien utan även bland de allra första som hade rörliga bilder, videoklipp 1997-98.
Nuförtiden är det onödigt att ha klippen på sidan. Allt finns ju på You Tube.
http://www.youtube.com/results?search_query=isjakt&search_type=
 
 

Bygga.

Isabella bygger vi efter KISS-regeln, Keep It Simple Stupid. Bygganvisningarna är bara rekommendationer; alla mått är således ungefärliga och jakten kan anpassas efter egna önskemål. Eftersom Du bygger isjakten precis så som Du vill ha den, så har Du chansen att verkligen skapa något som ingen annan har gjort. Med fantasin och skaparkraften bygger Du en jakt som kommer att slå alla med hänförd beundran.

Det finns två grundutföranden; Isabella Classic och Isabellakiss Se bilderna ovan

Vad är skillnaden mellan modellerna?
Vill du inte bygga ett skrov. - Beställ  Isabella Classic.
Vill du bygga ca. 9 timmmar; skrov som flyter,som är stadigare, seglar bättre, du sitter mera skyddad? - Bygg Isabellakiss.
Priset på segelfärdig jakt blir ungefär detsamma oavsett modell.
Isabellakiss är mera styv och stadig och seglar därför  bättre. Dessutom flyter den.
Fördelen med Classicen är att den är så lätt att bygga och kan fällas ihop och tar då mindre plats.
 
      Som stålbeslag behövs numera bara medar och medhållare för Isabella Isjakter. Här är byggbeskrivning påIsabellakiss 2018  och Isabella Classic 2018


 

Bilder:

 1995-96

Här seglar Lennart Strömberg på sin Isjakt på säsongens bästa långseglats;25km i ett slag på Mälaren.
Titta på en bild(186K) där isjaktens rigg används på en liten jolle . Det funkar fint.

1996-97
Stilstudie av Isabella(122k) med stol och i vind.
Hela gänget (118k) som seglade 25 km i ett slag på Mälaren, Björkfjärden - Prästfjärden.
Vindstilla var det för det mesta, men då åkte Isabelladamerna (95k) skridsko.
Här sitter Stymers (124k) och roar sig i väntan på vinden.
 Två Isabella isjakter och en Isabella i bakgrunden.Vilken is!
Vi beslutar vart vi skall segla.
Det är öppet borta till vänster och vi varnar de andra.
Varje gång vi rastar samlas nyfikna långfärdsåkare runt oss.
Här syns Isabella Isjakten skotbåge för lång bom.

1997-98
Två nya isseglare gör i ordning sina jakter för premiärturen.
Rast på blankis.
Isjakter på en spegel.

1998-99
Håkan Wohlgasts dubbelsitsiga Isjakt Sitsarna efter varandra.
Närbild av Håkans Isjakt med en riktigt storväxt seglare.Lägg märke till passargerarsitsen akteröver.
Här syns en vanlig Isabella och i bakgrunden Torbjörn Schulz´s läckra Isjakt med överdel av smärtingduk på ram.
Här är en riktigt gammal Isabella "still going strong".
Två Isabella Isjakter på isen i Stockholm/Bromma.
Ett gäng isseglare uppställda inför långsegling.Blankis,sol och hård vind. Kan det bli bättre?
Närbild av två Isabella Isjakter med huvar.

Bilder 1999-2000
Vad är detta? är det verkligen en Isabella?  Ja,- en Isabella av plast och absolut inte byggd efter KISS-principen.
Lägg märke till stagningen a` la Torsten Andersson som sitter i plast-Isabellan.
Isabellor kan verkligen vara hur vackra som helst.
Detta är verklig Isabellalycka på ST. Värtan i Stockholm.
Här är en Isabella med ett lasersegel.
PG Andermo hinner inte ens vänta på vind med sin nya Isabella.
Isabella är så lättseglad så de små barnen Andermo klarar det.
"I love my Isabella" - mailade Michel Prenovost från USA.
Och här en riktig yankee-tvåsitsare som bl.a. seglas av Fred Shappert bl. a. mot Debutante på lake Winnibago
 Här har Hans Överby m.fl. i Luleå ställt Isabella Isjakt på skidor.
 Närbild av skidorna
 

     Bilder 2000-2001
 Upplyftande isabellasegling på Prästfjärden/Mälaren
 Solen lyser på Isabellor på Bråviken
 

     Nya bilder   2002-2003
     Från
           Södra
           Björkfjärden
           jan.
           2003
     Här är ettlyft vid Stallarholmen.
     Och här är det fråga om bad.


 Nya bilder   2006-2007

 Kan detta verkligen vara en Isabella? Med propeller?
 
 

Historiska bilder.

 Det här är "Debutante"som har det officiella världsrekordet enl. Guinness Book of Records. Rekordet sattes 1938 av en "A"-klass stern-steerer på sjön Winnebago i Oshkosh, Wisconsin, USA med 229km/t i 115 km/t vind. Det sattes av en man som hette John D. Buckstaff som levde i Oshkosh på den tiden.
Närbild av "Debutante".
The "Deuce" tar 4 personer. 3 går åt att segla den; en för förseglet, en för storseglet och en för rodret.
Närbild av the "Deuce".
Denna jakt byggdes på 1930-talet av Don Ward, grundaren av South Side Ice Yacht Club ,Oshkosh Wis.
Är detta en DN?
 
 
 


 
 
 


 
 
 


 
 

 Kom ihåg att vi seglar enligt KISS-regeln (Keep It Simple Stupid).

Vill du kontakta mig så är min E-mailadress:

                                                                                                                         isabernd@isabella-iceboat.com
 Bernd Stymer
Ring  0152-80107.
eller    070-2484231

Räknaren startar om ibland, men 100 000-tals har tidigare besökt sidan sedan okt. 1995.
28401